Web Yazılım Nedir?

Web Yazılım Nedir?

Bir internet sitesinde kullanıcının görebildiği ve göremediği iki ara yüz vardır. Web yazılım, kullanıcın görmediği arayüz olarak tanımlanabilir. Peki ama tarayıcı ile çağırdığınız web sitelerin nasıl yapıldığını biliyor musunuz?

Web Yazılım Nasıl Yapılır?

Web Yazılım Nasıl Yapılır?

Tüm internet siteleri HTM adı verilen yazılım dili kullanılarak oluşturulur. Web yazılım dilleri, web sitesi yapmak için kullanılır diyebiliriz.

Aslında web yazılım dilleri, web tasarımın kolay bir şekilde yapılabilmesi için kullanılan programlardır.

HTML ve CSS adı verilen kodlama dillerine biraz yakından bakalım. Çünkü web tasarımında en çok kullanılan yazılım dilleri bunlardır.

HTML kodlama dili ile bir web sitesinin iskelet yapısı oluşturulur. Yani internet sitesinde olması gereken tüm elemanlar, bu kodlama dili sayesinde oluşturulur. Ancak HTML kodlama dili tek başına yeterli değildir. Sadece yazı ve diğer elemanların oluşturulmasında işe yarar. Bir web sitesi de takdir edersiniz ki sadece yazıdan oluşmaz. Resim ve diğer içerik elemanlarının da web sitesinde bulunması gerekir. Özellikle günümüzdeki kullanıcı alışkanlıklarını düşünürsek.

İşte CSS adı verilen kodlama dili de, bir web sitesindeki görsellerin kullanıcılar tarafından görüntülenebilmesini sağlar. CSS kodlama dili web sitesinde görsellerin nerede ve nasıl kullanılacağının belirlenmesini sağlar.

Tabi ki yönetim paneli olmadan olmaz. Tasarımcılar web sitesini bir aşamaya kadar getirip daha sonra kullanıcıya teslim ederler. Yapım aşamasında ise yönetim paneli de tasarlanır. Yönetim paneli ise PHP adı verilen bir kodlama dili ile oluşturulur.

PHP o kadar yararlı bir kodlama dilidir ki, birçok tasarımcı web sitesi yönetim panelini çoğunlukla bu kodlama dili ile hazırlar. Açık kaynak kodludur. Yani başka tasarımcılar tarafından da geliştirilebilir.

Kullanılan Web Yazılım Dilleri

En Çok Kullanılan Web Yazılım Dilleri

Web sitesi tasarımı yapılırken popüler olan ve dünya genelinde birçok tasarımcı tarafından kullanılan web yazılım dilleri var. Biz bir önceki başlıkta zaten HTML ve CSS kodlama dillerindne bahsetmiştik. Bu başlık altında ise diğer popüler yazılım dillerinden biraz bahsedeceğiz. Onun öncesinde dünyada en çok kullanılan web sitelerinin hangi programlama dili ile yapıldığına kısaca bir göz atalım:

  • Google arama motorunun olduğu sayfa; JavaScript, C++, Phyton, Java, Go,
  • Yahoo arama motorunun olduğu sayfa; JavaScript, PHP,
  • Amazon web sitesi; JavaScript, Java, C++, Perl
  • Wikipedia; PHP, JavaScript, Hack,
  • Pinterest; Django, Erlang, JavaScript,
  • eBay; Javascript, Java, Scala,
  • Twitter; JavaScript, C++, Java, Scala, Ruby on Rails,
  • Facebook; Hack, PHP, Phtyon, C++, Java, Erlang, D, Xhp, Haskell.

Artık şimdi dünyada en çok kullanılan programlama dillerinin hangileri olduğuna göz atabiliriz.

Java: Mobil uygulamalar denilince ilk akla gelen proglamla dili Java’dır. Bir dönem oldukça popüler olan bu programlama dili günümüzdede aynı popülaritesini kormaktadır. Dünyaca ünlü Minecraft isimli oyun bu programlama dili kullanılarak yazılmıştır.

JavaScript: Web bazlı bir yazılım dilidir. Son yıllarda birçok web sitesinin yapımında kullanılmaya başladı. Zaten size verdiğimiz listede ne kadar popüler olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz.

C++: Bu programlama dili ile daha çok elektonik eşyaların devrelerinin yazılımları hazırlanır. Aynı zamanda oyun programlamakta da kullanılır. Bu programlama dilinin kullanımı, hayal gücünüzle sınırlıdır diyebiliriz.

Python: Kolay öğrenilebilen açık kaynak kodlu dillerden bir tanesidir. Uygulama yelpazesi geniştir. Özellikle Linux işletim sistemi kullanıcılarının tercih ettiği bir kodlama dilidir.

PHP: Forum, blog ve e-ticaret sitelerinin tasarımında daha çok tercih edilir.

Yukarıda daha sayamadığımız pek çok kodlama dili var. Tüm bu dillerin ortak özelliği, kolay öğrenilebilir olmaları ve açık kaynak koduna sahip olmalarıdır. Yani dünya genelinde birçok yazılımcı bu dillerle oluşturulan çalışmalara katkı sağlayabilir.

Mutlaka Okumalısın ! Web Tasarımı hakkında bilgi sahibi olmak için krydijital.com/web-tasarimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Web Mobil Yazılım

Web Mobil Yazılım

Yukarıdaki başlıkta, web mobil yazılım olayının hangi programlama dili ile yapıldığından bahsetmiştik. Aslında mobil uygulamalar günümüzde oldukça önemli bir hale geldi. Bunun nedeni internet kullanıcılarının bir çoğunun cep telefonundan internete girmeleri ve mobil uygulamaları kullanmalarıdır.

Zaten Google Play Store ya da iTunes mağaza platformlarında da mobil uygulamaların ne kadar popüler olduğunu ve kullanıldığını görebilirsiniz.

Mobil uygulama sektöründe patlama yaşanmasının ardından, bu uygulamaları yazanlarda iyi paralar kazanmaya başladı. Dolayısıyla uygulamaların yazıldığı programlama dilleri de değer kazandı.

Java gibi yazılım dilleri ile cep telefonunda oyunlardan tutun da, yazım editörlerine kadar birçok mobil program tasarlanabiliyor.

Web Yazılım Geliştirme

Web Yazılım Geliştirme

Kurumsal firmaların ve şirketlerin sürekli değişen bir yapısı vardır. Mesela ilk kurduğunuz sistem birkaç yıl sonra işlevini yitirmeye başlayabilir. İşte kurumsal firmaların ihtiyacını gören yazılımlarda da durum böyledir. Bu yüzden web yazılım geliştirme diye bir kavram ortaya çıktı.

Bu olayın en iyi örneğini, ERP yazılımlarında görebiliriz. Mesela insan kaynakları departmanında çoğunlukla Office programları kullanılır. Ancak Office programlarında mesela Outlook ve Excell gibi yazılımlarda çoğu iş yine elle yapılmak zorundadır.

Hatta iş yükü o kadar çoktur ki, birçok şeyin birbirine girmesi, unutulması ya da hata yapılması içten bile değildir.

Bu gibi durumların önlenmesi adına, ihtiyacı olan tüm firmalar için özel yazılımlar tasarlanır. Ya da var olan yazılımlar ihtiyaca göre yeniden şekillendirilebilir.

Web yazılım yardımıyla muhasebe ya da finans departmanlarının ihtiyacını görebilecek programlar ya da arayüzler tasarlanabilir.

Web Yazılım İşlemi Nasıl Yapılır?

Web Sitesi Yazılım İşlemini Nasıl Yapıyoruz?

İleri derecede Jquery ve Javascript bilgisine sahip olan yazılım uzmanlarımız, web sitesinin iskeletini oluştururlar. Onun öncesinde web sitesi tasarımında görev alan tüm ekip beyin fırtınası yaparlar ve ne yapacaklarına karar verilirler.

Bir kısım web yazılım uzmanı CSS ile görselleri ayarlarken, diğer bir kısım uzman ise HTML ile sitenin iskeletini oluşturur. Diğer ekip ise PHP ile yönetim panelini tasarlar. Yani herkesin ne yapacağı önceden bellidir. Parça parça çalışmalar oluşturulur ve daha sonra birleştirilir.

Web sitesi tasarlandıktan sonra test yayınına alınır. Eğer düzenlenecek kısımlar varsa düzenlenir. Herhangi bir sorun ya da eksik yoksa web sitesi yayına alınır ve müşteriye teslim edilir.

Bize Yazmaktan Geri Kalmayın!

Görüşleriniz bizim için değerli.

Sadece 12 Saat İçerisinde Cevap Vereceğimizden Emin Olabilirsiniz 🙂

Sizi en üst düzeye çıkaralım Web Sitenizi Arama Motorlarının En Üstüne Çıkarın