Kullanıcı deneyimi nedir?

Kullanıcı Deneyimi Nedir?

Web sitelerinin ara yüz ve işlevsel fonksiyon tasarımlarının, web site ziyaretçilerinin kullanım alışkanlıklarına göre düzenlenmesi işidir.

Şöyle bir örnek verelim. Mesela yazı ve resimlerin iç içe girdiği bir web sitesini ziyaret ettiniz. Baktınız ki web sitesinde dolaşamıyorsunuz. Daha doğrusu, resim ve yazılar birbirine girdiği için kafanız karıştı ve siteden hemen ayrıldınız. Bu durumda, web sitesi sahibi siteden neden hemen çıktığınızı merak edecek ve yaptığı analizler sonucunda ya da kendi sitesini incelediğinde, web sitesindeki sorunları fark edecektir. Bu durumda sitede bazı düzenlemeler yapacak. Mesela resimleri ve yazıları ayıracak ve sade bir tasarım benimseyecek.

Başka bir örnek de web sitesinin gezme kolaylığı olarak verebiliriz. Bir web sitesi ne kadar kolay gezilebiliyorsa, kullanıcıya o kadar cazip gelecektir. Eğer site haritasında sorun varsa, yani web sitesi kolay bir şekilde gezilemiyorsa, site sayfalarının ve menülerin tekrar düzenlenmesi gerekir.

İşte bu durum kullanıcı deneyimi sonucunda meydana gelir.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nasıl Yapılır?

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nedir?

Diğer adıyla UX tasarım, kullanıcının yön verdiği tüm çalışmaların genel adıdır. Kullanıcı deneyiminde amaç:

  • Web sitesine dönüşüm oranının artırılması,
  • Web sitesinden çıkış oranlarının düşürülmesi. Yani mümkün olduğu kadar, web sitesinde ziyaretçilerin uzun kalmasının sağlanması,
  • Web sayfalarının görüntülenme oranlarının artırılması

Olarak sıralanabilir.

Mutlaka Okumalısın ! Google Ads Danışmanlığı hakkında bilgi sahibi olmak için krydijital.com/google-ads-danismanligi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nasıl Yapılır?

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nasıl Yapılır?

User Experience design, yani kullanıcı deneyimi tasarımı yapmanın başlangıcı analizdir. Analiz sonucunda hedef kitlenizi tam olarak tanırsınız. Ya da tanımanız gerekir.

Genelde analiz işlemleri, bu iş için üretilmiş yazılımlarla gerçekleştiriliyor. KRY Dijital olarak kullandığımız özel yazılımlar sayesinde, detaylı analiz gerçekleştirebiliyoruz. Böylece, ne yapılması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde bulmuş oluyoruz.

Mesela yaptığımız analizlerde demografi durumunu inceliyoruz. Yani web sitenize trafik aldığınız hedef kitlenin hangi araçlarla internete girdiğini, hangi bölgelerden web sitenizi ziyaret ettiği gibi bilgileri topluyoruz.

Daha sonra zaman performansına bakıyoruz. Yani web sitenizde kullanıcıların geçirdiği  zamanı; dakika, saat ve gün olarak inceliyoruz. Ayrıca sosyal medya paylaşımlarından gelen etkileşimlere bakıyoruz ve tüm bu sonuçlar hakkında rapor düzenliyoruz.

Web sitenize hangi cihazlardan trafik geldiğini inceliyoruz. Çünkü yapılan araştırmalarda özellikle cep telefonlarından ve tabletlerden, yoğun olarak internete girildiği tespit edilmiştir. Eğer firmanın web sitesinin mobil uyumluluğu düzgün çalışmıyorsa, bu büyük potansiyeli kaçıracak demektir. Bu durumda mobil uyumluluğun düzeltilmesi gerekir ki buradan yüksek miktarda trafik gelsin.

Web sitenizden çıkan kullanıcıların analizini gerçekleştiriyoruz. Web sitenizi ziyaret edenler, ne kadar sürede ayrılmış ya da neden ayrılmış bu gibi bilgileri değerlendiriyoruz. Eğer hemen çıkma oranı yüksekse, o zaman yanlış giden bir şeyler var demektir. Sorunun kaynağını tespit ettikten sonra, çıkış oranlarını düşürmeye çalışıyoruz.

Web sitesinde kalma oranını inceliyoruz. Eğer kullanıcılar, web sitenizde uzun bir süre zaman geçiriyorsa, bu yapılan çalışmaların amacına ulaştığını gösterir. Yani web sitesinin başarılı olduğunu gösterir. En iyi kullanıcı deneyimi budur.

Kullanıcıların bir web sitesinde çok durmamalarının bazı nedenleri vardır. Bu nedenlerden birsi de web sitesindeki hatalardır. Biz web sitesindeki hataları bulma ve düzeltme konusunda uzmanlaştık.

Öncelikle yazılımsal ve fonksiyonel hataları tespit ediyoruz ve gidermeye çalışıyoruz. Mesela e-ticaret sitelerinde insanlar alışveriş yaparken, izledikleri tüm adımların sağlıklı olup olmadığına bakıyoruz. Eğer herhangi bir eksiklik ve sorun varsa gideriyoruz.

Web sitesindeki en etkili iletişim aracı, anlık  chat butonları ve kullanıcı formlarıdır. Bu gibi materyallerde sorun varsa hemen gideriyoruz.

Web sitesindeki resimleri ve videoları kontrol ediyoruz. Mesela resim ve video boyutları olması gerekenden büyük ya da küçükse, bu gibi sorunları gideriyoruz. Çünkü web sitesi kullanıcıları öncelikle görsele göre sitede kalıp kalmayacaklarına karar veriyorlar.

Kullanıcı tasarımında nelere dikkat edilir

Kullanıcı Deneyimi Tasarımında Nelere Dikkat Ediyoruz?

UX design işlemine geçmeden önce ısı haritası adı verilen bir yöntemle, tüm web sitesini tarıyoruz. Yani ziyaretçilerin en çok gezdiği alanları analiz ediyoruz. Eğer buralarda hemen çıkma sorunu varsa, nedenini bulup düzeltiyoruz.

Scrool map adı verilen yöntemde ise kullanıcıların sayfalarda ne kadar aşağı indiğini tespit ediyoruz. Eğer ilk başlarda kalıp sayfanın aşağısına kadar inmiyorlarsa sayfayı sorunlu olarak kabul edip, nedenini tespit ettikten sonra gerekli olan düzenlemeleri yapıyoruz.

Sırada kullanıcı kayıtları var. Web sitenizdeki ziyaretçilerin gezintilerini kayıt altına alıyoruz. Hem de tüm detaylarıyla… Böylelikle kullanıcı bazlı çözümler sunabiliyoruz.

Kullanıcı deneyimi çalışmalarımız arasında kullanıcıların hedeflerini de analiz ediyoruz. Yani potansiyel ziyaretçi çalışması yapıyoruz ve web sitenize yeni ziyaretçilerin gelmesi adına PR çalışması gerçekleştiriyoruz.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Geliştirme

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Geliştirme

Kullanıcı deneyimi adına gerçekleştirdiğimiz tasarımı, kullanıcı alışkanlıklarına göre güncelliyoruz. Sitenize belirli aralıklarla ya da sıklıkla gelen ziyaretçileri analiz ediyoruz. Ziyaretçilerin web siteye yönelik olarak davranışları zaman içerisinde değişebiliyor.

Tabi ki bunda web sitesi içerisinde yer alan içeriklerin değişmesinin de payı var. Yani site üzerindeki paylaşımlar değiştikçe, kullanıcı alışkanlıkları da değişiyor. Hem web site, hem de kullanıcı birbirlerini besliyor. Mesela daha önce web sitesinde yayımlanmamış ancak kullanıcının ilgisini çeken bir makale ya da resim ya da video, siteye yüklendiği zaman, web sitesinde çok zaman geçirmeyen kullanıcı, daha fazla zaman geçirebiliyor.

Sosyal medya kullanici deneyimi

Sosyal Medya Kullanıcı Deneyimi

Tabi ki kullanıcı deneyimi konusunu yalnızca web siteleri ile sınırlandırmak doğru olmaz. İşin içinde sosyal medya da var. Daha önceki yazılarımızda backlink olayından bahsetmiştik. Yani web sitesinin sosyal medya hesabı ile etkileşim içinde olduğunu ve birbirlerini beslediklerini anlatmıştık. Web sitesi ile sosyal medya hesapları arasında böylelikle bir ekosistem oluşmuş oluyor.

Dolayısıyla sosyal medya hesaplarında yapılacak olan kullanıcı deneyimi çalışması, doğrudan web sitesini de etkiliyor. Aynı şeyi web sitesi için de söylemek mümkündür.

Şimdi durup bir düşünelim. Acaba, sosyal medya hesaplarında ne gibi kullanıcı alışkanlığını doğrudan etkileyen çalışmalar gerçekleştirilebilir?

Tabi ki paylaşımları değiştirerek. Aslında her şey içerikle ilgili. Hem sosyal medyada paylaşılan, hem de web sitesinde paylaşılan.

Kullanıcı deneyimini ilgilendiren bir başka konu ise medya hesabınızın görünümünü ve işlevini değiştirmek. Mesela etkili bir kapak resmi koymak ya da kapak resmi yerine video yerleştirmek. İlginç sloganların medya hesabında yer alması. Paylaşımlarda animatik efektler kullanılması gibi şeyler.

Kullanıcı ile medya hesabınız arasında doğrudan iletişimi sağlayan mesaj kutularının düzenlenmesi.

Yani kısacası sosyal medya hesaplarınızda da sosyal medya kullanıcı deneyimi adına yapılacak çok iş var.

UI Kavramı

Birde UI Kavramı Var Tabi ki…

Kullanıcı deneyimi kapsamında, UI yani kullanıcı arayüzü kavramından bahsetmemek olmaz tabi ki…

Kullanıcı arayüzü yani User Interface, web sitesi ziyaretçilerinin tercih ettikleri materyalleri kapsar. Mesela web sitesinin sayfalarında bulunan arka plan renkleri ya da sayfalarda bulunan yazı ve resimler gibi…

Bu başlıktan sonra tabi ki UI ve UX kavramları arasındaki farkı anlatacağız. Çünkü birçok kişi bu iki kavramı birbirine karıştırıyor. Ama şimdi biz UI kavramını anlatmaya devam edelim.

Hatta şöyle bir örnek verelim. Birçok kişinin kullandığı Office programlarının size görünen yüzünü biliyorsunuz. Zaten size görünen yüzü sayesinde kolaylıkla kullanabiliyorsunuz. Peki ya Office programlarının sadece kodlardan meydana gelen yüzünü görseydiniz, kullanabilir miydiniz? Tabi ki hayır. İşte bu yüzden UI tasarım birçok kişi için önemlidir.

Hepimiz internet sitelerinde gezmeyi ya da herhangi bir uygulamayı kullanmayı, kullanıcıya göre tasarlanan arayüze borçluyuz.

Ui ux arasındaki farklar

UI ve UX Arasındaki Farklar

UX işin iskelet yapısıdır. UI ise iskelete giydirilen deri gibidir. Yani kullanıcı açısından işin en zevkli tarafıdır.

UX daha çok web sitelerinin ya da uygulamaların yazılım tarafıdır. Kodlama ve diğer programların yardımıyla gerçekleştirilir.

UI ise kodlama ile hazırlanan web sitelerinin ya da uygulamaların, ziyaretçilere hazır hale getirilmesidir.

UX olmazsa hiçbir internet sitesi ya da uygulama bir işe yaramaz. Aynı şekilde UI olmazsa da saydığımız bu unsurların kullanıcı açısından hiçbir anlamı olmaz. Yani kullanıcı tarafından kullanılamaz.

Mesela internet sitelerinin yönetim paneli de bu şekildedir. Yönetim panelinde bulunan tüm simgeler, site yöneticisine göre tasarlanmıştır.

Kullanıcı Deneyimi Hedefine Ulaşma

Kullanıcı Deneyimi Hedeflerine Nasıl Ulaşıyoruz?

Tabi ki bilgi ile… Kim söylemişse çok doğru söylemiş, bilgi güçtür diye. Çünkü yeterli bilgiyi sağlarsak, ne yapacağımızı da tam olarak öngörebilir ve uygulayabiliriz.

Bu yüzden kullanıcı alışkanlıklarını tam olarak anlamaya çalışıyoruz. Sadece kullanıcı deneyimi üzerine çalışan deneyimli ve profesyonel bir ekibimiz var.

Harika bir ekibe sahibiz ve ekibimiz harika işler çıkarıyor. Ayrıca bizlere yardımcı olabilecek en iyi yazılımları kullanıyoruz.

En iyi kullanıcı deneyimi çalışmalarına sahip olmak için bizlere, iletişim sayfamızdaki iletişim kanallarından ulaşabilirsiniz.

UX Kullanıcı Deneyimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Finalde web site kullanıcılarının, UX hakkındaki sıkça sordukları soruları sizlere vermek istedik. Belki de sizin de aklınızdaki sorulara da cevap verebiliriz.

Hedef kitle faaliyet konusunda göre farklılık gösterebiliyor. Mesela kozmetik ürünü satan bir firmanın web sitesinde hedef kitle çoğunlukla kadınlar olabiliyor.

Aslında oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz. Yani çok geniş alana yayılıyor. Resim ve videolardan tutun da web sitesinin iskeletini oluşturan yazılımlara kadar birçok çalışmasının bir arada yürütülmesi gerekiyor.

Yukarıdaki başlıklarda anlattığımız gibi; Scrool map ve heat map gibi testleri kullanıyoruz.

Aslında bu sorunun cevabı oldukça basit. Markanızın beklentisini, hedef kitleniz, projenin amacı ve diğer teknik detaylar hakkında bizlere bilgi vermeniz yeterli olacaktır.

Deneyimli ve alanında uzman personelimiz ve kullandığımız gelişmiş yazılımlar sayesinde, en iyi sonuçları alabiliyoruz. Analiz çalışmalarını tam olarak gerçekleştirdiğimiz için sonuca net bir şekilde ve kısa zamanda ulaşabiliyoruz.

Bize Yazmaktan Geri Kalmayın!

Görüşleriniz bizim için değerli.

Sadece 12 Saat İçerisinde Cevap Vereceğimizden Emin Olabilirsiniz 🙂

Sizi en üst düzeye çıkaralım Web Sitenizi Arama Motorlarının En Üstüne Çıkarın